Je zult wat basiskennis moeten hebben qua termen om te begrijpen hoe het proces er aan toe gaat bij internetbellen. In de telecommunicatie maar ook de informatica worden veel afgekortingen gebruikt en veel termen. Erg handig dat je een bepaald minimum nivo van kennis hebt zodat je wel begrijpt wat je aan het lezen bent. Elk begin is een begin naar meer.
Even een flashback. Terug naar de beginperiode van telecommunicatie. In de beginperiode was alle communicatie analoog. Soms verwijst men naar POTS, dit is een afkorting voor Plain Old Telephone System, directe verwijzing naar analoge telefoonsystemen. Je hebt vast wel eens op televisie gezien dat een heel team dames in de jaren 50-60 de kabeltjes in en uit plugden om mensen in verbinding te krijgen, dat waren de echte telefonistes. Decennia later werden de telefonistes vervangen door machinale schakelingen, maar wel nog steeds analoog. De eerste schakelkasten waren eenvoudig van opzet. Daarna is pas door de revolutie van de computerchip, de IC, de analoge schakelkast vervangen door digitale varianten. Hierdoor kon alles kleiner en ook sneller gebeuren. Om niet te technische te worden werden later ook de telefoontoestellen digitaal (ISDN) en de verbindingen ook meer en meer.
Nu willen veel mensen hun oude apparatuur niet zomaar weggooien bij de overgang naar het digitale VoIP. Zo zijn er verschillende redenen te bedenken om je oudere analoge apparatuur te behouden. Bijvoorbeeld omdat je ze mooi vind, gemakkelijk zijn, fijn om te gebruiken zijn.
Om een analoog signaal om te zetten naar VoIP heb je een Analog Telephony Adapter nodig. Afgekort is dat een ATA. Met een ATA kun je dus oude analoge telefoons aansluiten op je VoIP centrale. Je kunt een oud analoog faxapparaat aansluiten op je IP telefooncentrale. Nu heb je met een fax wel een extra functie nodig, de ATA moet IAF zijn. IAF is afgekort voor Internet-Aware Fax. Check meteen even bij de specificaties of er ondersteuning voor het protocol T.38 aanwezig is, dit is van wezenlijk belang bij faxen via voip.
Je hebt heel veel verschillende modellen en versies op de markt. In hoofdzaak is de prijs afhankelijk van hoeveel aansluitingen de ATA heeft. Daarnaast is de manier van omzetten van analoog in VoIP kwaliteitsafhankelijk, hoe beter hoe duurder.
Vele moderne routers, vooral van DSL en kabelaanbieders, hebben al een ATA ingebouwd. Een nadeel is vaak dat deze poorten alleen bruikbaar zijn als je van hun telefoondiensten gebruikt maakt, waardoor je niet zelf tarieven kunt inprogrammeren zoals bij een centrale wel kan via SIP trunks. Misschien valt op dit moment het kwartje waarom Triple Play (Internet,Bellen en TV) zo belangrijk is als inkomstenbron voor dit soort providers.
Wil je meer te weten komen over het omzetten van een analoog signaal naar VoIP? Kijk dan op de link in dit artikel.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten