Er bestaan verschillende soorten VoIP telefooncentrales. Je hebt de vrijheid om Linux als OS te nemen bij de keuze van een IP centrale. Tegenwoordig doen een aantal aanbieders hun software zowel in de Windows-smaak als Linux aanbieden. Terwijl een enkeling zelfs Apple ondersteund. Nu ga ik me even concentreren op VoIP in combinatie met Linux.
Het voordeel van Linux is dat het Open Source is en ook gratis verkrijgbaar. Diverse Linux distributies zijn gratis of vragen een kleine vergoeding.
VoIP en Linux gaan goed samen. Linux heeft altijd al een focus gehad om internet, nu komt dit van pas bij VoIP toepassingen. Asterisk is een bekende oplossingen van een VoIP PBX systeem op Linux gebaseerd.
PBXnSIP kun je uitproberen door het downloaden van de trial versie om zo een beeld te kunnen vormen van de mogelijkheden. PBXnSIP ondersteund zowel Windows, Linux als MacOS als besturingssysteem.
Gratis versies hebben meestal wel een beperking ingebouwd in het gebruik (Bijv. maximaal 3 minuten bellen). Je kunt pas een keuze maken als je de verschillen duidelijk hebt tussen de gratis versie en de commerciƫle versie. Misschien is het in jouw situatie toch beter iets meer budget te reserveren zodat je makkelijker kunt doorgroeien in de nabije toekomst. Je moet ervoor zorgen dat je niet in de penibele situatie komt dat je na een tijdje de conclusie moet trekken dat de gratis versie tekortkomingen heeft en toch dan de overgang moet gaan regelen naar een commerciele oplossing.
Kijk bijvoorbeeld ook goed na wat de voorwaarden en kosten zijn van technische hulp en nieuwe versies. Voorkom dat je \'gratis\' software gaat gebruiken maar in de toekomst zit met enorme onderhouds- of upgradekosten.
Deze laatste tip gaat vanzelfspreken ook op voor uitprobeer versies van Windows of Mac.
Mocht jij of jouw systeembeheerder geen kaas hebben gegeten van Linux zou ik Linux niet overwegen. Zorg dat je een platform kiest die bij jou past en zo weinig mogelijk weerstand gaat bieden. Het fijne hiervan is dat je geen ellende op je nek haalt en onvoorziene kosten die misschien om de hoek komen kijken waar jij geen rekening mee hebt gehouden omdat Linux niet je terrein is.
Er bestaan ook verschillende Linux uitgaves, distributies noemt men dit, waaronder de volgende bekendste worden ingezet bij VoIP oplossingen: RedHat ES4, CentOS 5, Debian 4.0 en FreeBSD 7.0/32 en SuSE 10. Je kiest de distributie waar je de meeste kennis van hebt of kan inhuren om zo ellende te voorkomen.
Wil je meer weten over VoIP en de mogelijkheden van voip linux combinaties, kijk dan op de informatieve sites op Internet, want er is genoeg gratis informatie te vinden.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten