zondag 21 juni 2009

VoIP codec

Tegenwoordig heb je veel keuze uit verschillende VoIP codecs. Ik ga er hier de belangrijkste benoemen.

Allereerst is je keuze afhankelijk van diverse factoren. SIP is een onafhankelijk, vrij te gebruiken protocol, terwijl codecs zowel commercieel, waar je moet licentie-rechten moet betalen bij gebruik, als vrij te verkrijgen zijn.

Je moet nakijken of alle apparaten en/of applicates die je inzet wel die codec ondersteunen die jij wilt gebruiken. Zo moet zowel je telefoon als je centrale die specifieke voip codec ondersteunen. Als er verschillende codecs zijn zal de centrale dit eerst gelijk moeten trekken door het transcoderen tussen de codecs, het omvormen tussen de verschillende codecs van de apparaten. Dit kost veel processorkracht. Een veel gemaakte fout bij onervaren voip installateurs die ervoor zorgen dat voip een slechte naam krijgt. De gebruikers zullen dan aangeven dat ze vaak schokkende telefoongesprekken voeren die steeds onderbroken worden. Dit wil je natuurlijk voorkomen. Volg deze raad op om problemen te voorkomen : Stel overal dezelfde VoIP codec in.

Je snapt wel dat er verschil zal zijn tussen de commerciƫle als de gratis mogelijkheden. Een simpele uitleg zal dit verschil duidelijk maken. Een belangrijk onderdeel tijdens je speurtocht naar de mogelijkheden via VoIP zal het benutten van de beschikbare bandbreedte zijn. Je snapt zelf ook wel dat als er meer bandbreedte beschikbaar is je dit kan inzetten voor meer dingen. Dit kunnen binnenkomende of uitgaande gesprekken zijn maar ook bellers die in de wachtrij staan of doorschakelingen. Als je meer bandbreedte wilt hebben zul je een hoger abonnement moeten afsluiten bij je ISP. Door efficienter om te gaan met je capaciteit kun je ook meer capaciteit verkrijgen, compressie toepassen zorgt dat je meer ruimte krijgt. Dit is juist de sterke kan van de codecs die een licentie-model hanteren waarvoor je moet betalen. Hoe meer compressie mogelijk is met een betere spraakkwaliteit hoe duurder de codec maar ook tegelijkertijd hoe minder bandbreedte er nodig is waardoor je meer capaciteit krijgt zonder een duurder internetaansluiting te nemen. Het is mogelijk dat je al de maximale verbindingssnelheid hebt bij je ISP. Met de juiste codec kun je toch nog winst behalen.

Veel implementaties zijn gebouwd rondom de VoIP codec G.711. In Europa is de A-variant vaak gebruikt terwijl met in de USA en Japan meestal de B-variant gebruikt. G.711 verbruikt ongeveer 128 kbps per \'gesprek\'. De meeste gebruikers zijn aangenaam verrast met de hoge kwaliteit tijdens de gesprekken.

Om een vergelijking te kunnen maken, G.729, die een commerciele licentie vereist, gebruikt rond de 36 kbps bandbreedte. De GSM codec is ook erg in trek omdat deze weinig bandbreedte verbruikt maar als grootste voordeel is dat deze gratis is.

Kijk dus goed na welke codecs je kunt en wilt gebruiken.




Een goede VoIP codec vinden is cruciaal voor het goed laten functioneren voor jouw VoIP systeem.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten